27.05.2023_23:41 | Източник: Българска патриаршия 26.05.2023 17:55 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 26 май Православната църква почита паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови. Той е един от тримата български светии, които нашата Църква чества през месец май. Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е особено свързана с този празник, тъй като според свидетелства, в северната част до храма е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото. Съвременни историци твърдят, че са намерени интересни сведения, според които по време на турското робство християни са били допускани от властта да се покланят на гроба на светия мъченик, въпреки че храмът е бил превърнат в джамия.

На празника в ротондата, която се намира в двора на Президентството, бе отслужена архиерейска света Литургия в чест на светия мъченик Георги. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Владимир Карольов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, които този път бяха ръководени от Георги Иванов.

В празничното богослужение в древния храм взеха молитвено участие десетки софиянци, които с особена духовна ревност почитат св. Георги Софийски Най-нови. С боговдъхновена проповед епископът докосна сърцата на вярващите, като припомни подвизите на светия софийски мъченик.

След светата Литургия, по традиция бе извършено литийно шествие от духовенството и народа, което тръгна от храма и достигна до гробното място на светеца.Там викарният епископ прочете специална молитва към чествания български мъченик. С цветя и запалени свещи софиянци почетоха гробното място на софийския мъченик и му се поклониха с молитва. Влезли отново в храма, владиката още веднъж поздрави с празника благочестивото събрание и раздаде нафора.

За всички дошли да почетат духовното тържество, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие, което раздаде на присъстващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.