Loading Map....

09 авг. 2020 - неделя
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

ДЕВЕТА НЕДЕЛЯ ПОДИР ПЕТДЕСЕТНИЦА
Евангелие на Утреня (възкресно 9): от Иоана 20:19–31.
Апостол на Светата Литургия: Деян. 1:12–17,21–26 *с. 534, св. ап. Матия.
Евангелие на Светата Литургия: от Матея 14:22–34. *9нед след 50-а.

Тропар и Кондак на празника:
1. Възкресен тропар, глас 8 – С висоти снизшел еси.
От висините слезе, Добросърдечни, прие тридневно погребение, за да ни освободиш от страдания. Живот и възкресение наше, Господи, слава на Тебе!
‘sveta-troica-plovdiv.com’
2. Тропар на празника [Преображеnие Господне] – Преобразился еси на горе.
Преобразил Си се на планината, Христе Боже, като Си показал на Твоите ученици славата Си, доколкото можеха, да възсияе и над нас, грешниците, Твоята присносъща светлина с молитвите на Богородица, Светодателю, слава на Теб.
Друг превод:
Преобразил си се на планината, Христе Боже, показвайки на учениците си Твоята слава според силите им; нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе.
‘Pravoslavieto.com’
3. Тропар на апостол [св. Матия].
Апостоле свети Матия, моли милостивия Бог за прегрешенията опрощение да даде на нашите души. ‘Pravoslavieto.com’
4. Тропар на Св.св. Кирил и Методий–Яко апостолом единонравнии.
Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на Всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души. ‘anafora.bg’
5. Кондак – На горе преобразился еси.
На планината си се преобразил, доколкото можеха Твоите ученици да видят Твоята слава, Христе Боже, та когато Те съзрат разпнат, да уразумеят, прочее, волното Ти страдание и да проповядват на света, че Ти си сияние на Отца.
Друг превод:
На планината преобразил се, учениците Ти видяха Твоята слава, Христе Боже, доколкото можаха, та когато Те видят на кръста, да разберат Твоето волно страдание и да проповядват на света, че Ти наистина си сияние на Отца.
‘Pravoslavieto.com’
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Избирането на ап. Матий, изобразено през VI в. от сирийския монах Рабула в Четвероевангелие (Rabbula Gospels). ‘Pravoslavieto.com’