Loading Map....

17 сеп. 2020 - четвъртък
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

ЧЕТВЪРТЪК НА ПЕТНАЙСЕТА СЕДМИЦА [ПОДИР ПЕТДЕСЕТНИЦА]
Апостол на Светата Литургия: Евр. 11:33–12:2.
Евангелие на Светата Литургия: от Матея 15:21–28.

Тропар и Кондак на празника:
1. Тропар на Кръстовден – Спаси Господи.
Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, победи на благоверния наш народ, цар над съпротивещите дарувай и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие.
Друг превод:
Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, дари победа на благоверния цар и на народа Си над врага и запази с Твоя кръст наследието Си.
‘Pravoslavieto.com’
2. Тропар на св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.
Агнета словестни, чрез мъчения достигнахте Агнеца и Пастиря Христос, и запазихте вярата. Затова днес с радостни души чествуваме вашата памет, досточудни, и Христа величаем. ‘Pravoslavieto.com’
3. Тропар на Св.св. Кирил и Методий–Яко апостолом единонравнии.
Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на Всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души. ‘anafora.bg’
4. Кондак на Кръстовден – Вознесийся на крест волею (Ч. 212).
Издигнал се на кръст волно на същоименитото Твое жителство, Твоите щедрости дарувай, Христе Боже; возвесели победи над съпротивещите се като имаме Твоето оръжие за пособие на непобедима победа.
Друг превод:
Издигнал се доброволно на кръста, дари Твоите щедрости на наследието Си, Христе Боже, възвесели с Твоята сила благоверния цар и народа Си, дай ни победа над враговете, оградени от оръжието на мира, несъкрушима победа.
‘Pravoslavieto.com’
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Свв. мъченици Вяра, Надежда, Любов и София. Гръцка икона. ‘Pravoslavieto.com’