Loading Map....

18 авг. 2019 - неделя
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

Евангелие на Утреня: от Иоана / Зач. 65А; гл.20 стих 19 – стих 31

Апостол на Светата Литургия: Гал. 5:22-6:2 ( Зач. 213) (Апостол с. 537)

Евангелие на Светата Литургия: от Матея / Зач. 59; гл.14 стих 22 – стих 34/

Тропар и Кондак на празника

1. Тропар – Възкресен, глас 8
От висините слезе, Добросърдечни, прие тридневно погребение, за да ни освободиш от страдания. Живот и възкресение наше, Господи, слава на Тебе!
Източник: sveta-troica-plovdiv.com

2. Тропар, глас 1
В рождеството си съхранила девството и в успението не си оставила света, Богородице, представила си се пред Живота, Майка станала на Живота и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.
Друг превод: При раждането си съхранила девството, при успението не си оставила света, Богородице. Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.
Източник: Pravoslavieto.com

3. Тропар на преподобния Йоан Рилски Чудотворец.
Oснова на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и на духовно съвършенство бе твоят равноангелски живот, преподобни, като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!
Друг превод:
Основа на покаянието, пример на умилението, образ на утешението от духовното съвършенство, твоето житие бе равноангелно, преподобни; пребивавал в молитви, пост и сълзи, отче Иоане, моли Христа Бога за нашите души.
Източник: Pravoslavieto.com

4. Тропар на Св.св. Кирил и Методий.

Кондак, глас 2 ( В молитвах неусыпающую, Тип. с. 537):
В молитвите непочиващата Богородица и в застъпничеството неизменно упование, гробът и умирането не я задържаха, защото, като майка на Живота, се представи на Живота, Всесилият се в приснодевствената й утроба.
Друг превод:
Неуморната в молитви Богородица и в застъпничеството – неизменно упование, гробът и смъртта не удържаха. Като майка на Живота премина към Живота, вселил се във вечнодевствена утроба.
Източник: Pravoslavieto.com