Loading Map....

20 сеп. 2020 - неделя
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

ПЕТНАЙСЕТА НЕДЕЛЯ ПОДИР ПЕТДЕСЕТНИЦА
Евангелие на Утреня: от Лука 24:1–12.
Апостол на Светата Литургия: Гал. 2:16–20.
Евангелие на Светата Литургия: от Марка 8:34–9:1.

Тропар и Кондак на празника:
1. Възкресен тропар, глас 6 – Ангелския сили.
Ангелските сили се явиха при Твоя гроб и пазачите примряха, а Мария стоеше до гроба, като търсеше Твоето пречисто тяло. Ти плени ада, без да бъдеш засегнат от него. Срещна Дева Ти, Който даряваш живот. Възкръснал от мъртвите, Господи, слава на Тебе!
‘sveta-troica-plovdiv.com’
2. Тропар на Кръстовден[ Въздвижение] – Спаси Господи.
Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, победи на благоверния наш народ, цар над съпротивещите дарувай и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие.
Друг превод:
Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, дари победа на благоверния цар и на народа Си над врага и запази с Твоя кръст наследието Си.
‘Pravoslavieto.com’
3. Тропар на мъченици – св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му.
Твоите мъченици, Господи, при своите страдания приеха от Тебе, нашия Бог, нетленни венци, защото, имащи Твоята сила, мъчителите повалиха и съкрушиха на демоните безсилната дързост: с техните молитви спаси нашите души. ‘Pravoslavieto.com’
4. Тропар на Св.св. Кирил и Методий–Яко апостолом единонравнии.
Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на Всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души. ‘anafora.bg’
5. Кондак на Кръстовден[ Въздвижение]– Вознесийся на крест волею.
Издигнал се на кръст волно на същоименитото Твое жителство, Твоите щедрости дарувай, Христе Боже; возвесели победи над съпротивещите се като имаме Твоето оръжие за пособие на непобедима победа.
Друг превод:
Издигнал се доброволно на кръста, дари Твоите щедрости на наследието Си, Христе Боже, възвесели с Твоята сила благоверния цар и народа Си, дай ни победа над враговете, оградени от оръжието на мира, несъкрушима победа.
‘Pravoslavieto.com’
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Кръстовъздвижение. ‘Pravoslavieto.com’
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Икона на Св. Евстатий от XVI в. Днес в музей на гръцката иконопис във Венеция. ‘Pravoslavieto.com’