Loading Map....

24 ное. 2019 - неделя
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

Евангелие на Утреня (1): от Матея / Зач. 116; гл.28 стих 16 – стих 20/

Апостол на Светата Литургия: Гал. 3:23-4:5 ( Зач. 208A) (Апостол с. 418, Св. вмчца Екатерина. Св. вмчк Меркурий.)

Евангелие на Светата Литургия: от Лука / Зач. 91; гл.18 стих 18 – стих 27/

Тропар и Кондак на празника

1. Тропар – Възкресен, глас 6
Ангелските сили се явиха при Твоя гроб и пазачите примряха, а Мария стоеше до гроба, като търсеше Твоето пречисто тяло. Ти плени ада, без да бъдеш засегнат от него. Срещна Дева Ти, Който даряваш живот. Възкръснал от мъртвите, Господи, слава на Тебе!
Източник: sveta-troica-plovdiv.com

2. Тропар( на празника Въведение Богородично)
Днес на Божието благоволение пред образа и на човеците проповядваното спасение, Дева, в храма ясно се явява и Христа предвъзвещава на всички; Тъй и ние велегласно да възгласим: радвай се, изпълнение на промисъла на Жизноподателя.
Източник: Pravoslavieto.com

3. Тропар( на св. Екатерина)
С добродетели като със слънчеви лъчи си просветила невярващите мъдреци; и като пресветла луна на ходещите нощем тъмата на неверието си прогонила; и царицата си уверила; и заедно с това мъчителя си изобличила, богозвана невесто, блажена Екатерино. С желание си се устремила в небесния чертог към Прекрасния Жених Христа: и от Него с царски венец си се увенчала, пред Когото и с ангелите като предстоиш, моли се за нас, извършващите пречистата ти памет.
Друг превод:
С добродетели като със слънчеви лъчи си просветила неверните мъдреци и като пресветла луна си прогонила тъмнината за ходещите в нощта на неверието; царицата си придобила за вярата и мъчителя си изобличила, Богозвана невесто, блажена Екатерино; с желание си се затекла към прекрасния Жених Христа в небесния чертог и от Него си се увенчала с царски венец. Предстояща с ангелите пред Него моли за нас, празнуващите пречестната твоя памет.
Източник: Pravoslavieto.com

4. Тропар на Св.св. Кирил и Методий.

Кондак( на Въведение Богородично: Пречистий храм Спасов…глас 4),( Ч., стр. 228).
Пречистият храм на спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия, днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение.
Източник: Pravoslavieto.com