Loading Map....

30 юни 2019 - неделя
8:00-18:00ч.


Богослужение

Утренно богослужение
Света Божествена Литургия

Евангелие на Утреня: от Марка / Зач. 70; гл.16 стих 1 – 8/

Апостол на Светата Литургия: 2 Кор. 4:6-15 ( Зач. 176) (Апостол, с. 171)

Евангелие на Светата Литургия: от Матея / Зач. 9; гл.4 стих 18 – 23/

Тропар и Кондак на празника( Тип. с. 354, т. 5)

1. Тропар – Възкресен, глас 1
Когато гробът бе запечатан от иудеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, Ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света. Затова, Животодателю, небесните сили Ти възпяваха: Слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!
Източник: sveta-troica-plovdiv.com

2. Тропар на Всички светии, глас 4
На Тебе, Който в целия свят с кървите на Твоите мъченици като с багреница и визон Си украсил Твоята църква, с тях Ти викаме: Христе Боже, изпрати щедростите Си на Твоите люде, мир дай на Твоя народ и на нашите души – велика милост.
Източник: Pravoslavieto.com

3. Тропар( на апостолите), глас 4 :
Апостоли първопрестолници и учитeли на вселената, молете Владиката на всички, мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост.
или
Вие от апостолите, които седите на първите престоли и сте учители на света, помолете се на Владиката на всички, да дарува мир на хората и на душите ни велика милост.
Източник: Pravoslavieto.com

4. Тропар на Св.св. Кирил и Методий.

Кондак, гл. 6 ( Предстателство христиан):
Непосрамваща застъпнице на християните, неизменна ходатайко пред Твореца, не пренебрегвай молитвените гласове на грешните, но като блага, притечи се да помогнеш на нас, които с вяра ти викаме: Богородице, всегдашна застъпнице, побързай с молитвата и се отзови на молбите на ония, които те почитат.
Източник: Pravoslavieto.com