Двери

Александрийската патриаршия посвети 2020 г. на св. Нектарий Егински, тъй като през тази година се навършват 100 години от неговото успение. Големият светец на 20 в. се упокоява в Господа на 8 ноември 1920 г. Неговият живот е свързан с Александрийската църква, където той служи като Пентаполски митрополит и патриаршески епитроп в Кайро.

В словото си след Литургията в историческия манастир „Св. Сава Освещени“ в град Александрия патриарх Теодор каза: „Днес обявявам началото на тържествата по случай 100 години от успението на св. Нектарий, който е дошъл тук, в този благословен храм, като дякон и ръкоположен за свещеник от патр. Софроний. По-късно той му преподава и благодатта на архиерейството, като го хиротонисва за Пентаполски митрополит в катедралния храм „Св. Николай“ в Хамзауи в египетската столица – там, където е домът му като патриаршески епитроп на Кайро“.
Александрийският патриарх обяви редица мероприятия, с които ще бъде почетена паметта на светеца – в Египет, Гърция, Кипър и Южна Африка. През тази година в Никозия, Кипър, ще бъде открит храм, носещ неговото име, а в област Атика ще бъде открит манастир „Св. Нектарий“. Чествания ще се проведат и в манастира, посветен на светеца, в Йоханесбург, ЮАР.

Св. Нектарий е канонизиран от Вселенската патриаршия на 20 април 1961 г., а паметта му се празнува на 9 ноември. Неговите св. мощи са открити на 3 септември 1963 г. и до днес се покоят в основания от него женски манастир на гръцкия о-в Егина.

Повече за неговия живот, както и службата му на църковнославянски език вижте тук.

Вижте също:

Св. Нектарий Егински за зилотите

Първото чудо на св. Нектарий след смъртта му

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69184/view,article/