Двери / 22 Февруари 2020

Антиохийската патриаршия съобщи официално, че няма да участва в срещата на предстоятелите в Аман, Йордания, която ще се проведе на 26 и 27 февруари.

В съобщението се казва, че Антиохийската църква няма да участва в тази среща „предвид сведенията, с които разполага, и желанието ѝ да избягва всичко, което ще увеличи разделението между братята и тяхното отдалечаване“.

Изявлението гласи:

„По повод учтивата покана от Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил ΙΙΙ, получена от Блаженейшия патриарх Йоан X, за участие в съвещателната среща на предстоятелите на православните църкви в Аман, Йордания, на 25 февруари т. м., Антиохийската църква съобщава, че няма да участва в споменатата среща.
Антиохийската църква, разбирайки дейния интерес на предстоятелите на църквите и техните инициативи по отношение на всичко, което може да допринесе за намирането на решения за сериозната криза, в която Православната църква се намира днес, отказва да участва в тази среща предвид сведенията, с които разполага, и желанието ѝ да избягва всичко, което ще увеличи разделението между братята и тяхното отдалечаване.

Също така е безспорно, че патриаршията не се отказва от желанието си да ускори намирането на необходимите решения на проблемите, довели до прекъсване на общението между Антиохийската църква и Йерусалимската църква, като Антиохийската църква показа своята готовност да предприеме нужните действия за улеснение на решенията.

По този повод Антиохийската църква повтаря своята твърда позиция, че единомислието между църквите, което се основава на Св. Писание и Св. Предание, е основното правило в Православната църква по отношение на общите решения на всеправославно равнище, но и за разрешаване на текущите проблеми“.

Припомняме, че вчера Йерусалимската патриаршия публикува комюнике от заседанието на своя Св. Синод (на английски език), в което Йерусалимският патр. Теофил изразява задоволството си от готовността на Антиохийския патриарх да присъства на срещата в Аман и да се приближат до разрешаването на техния спор за Катар.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69254/view,article/