Двери 07 Април 2020

„Свещеният огън е винаги в Църквата!“ – каза архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним в интервю за гръцката телевизия ANT1 по повод пренасянето на свещения огън (или „свещената светлина“, както е на гръцки) от Йерусалим. Той заяви: „В миналото, преди това, което се прави днес за приемането на свещения огън, вземаха огъня от кандилото на св. Престол“, посочи архиепископът.

Той заяви също: „Така че няма свещен огън от Първа и от Втора категория. Това са обичаи, които се наложиха напоследък. Ние ги уважаваме, но с оглед на този режим на „икономѝя“, ще се намери решение и на това“, добави архиеп. Йероним.
В медиите в Гърция широко се дискутира въпросът за тази нова мода, която се въведе с пътуването на Велика събота със скъпи чартърни полети до Израел за получаване на свещения огън от храма на Христовото Възкресение. За съжаление това стана и вид самореклама за църковници, но и за заможни бизнесмени, дори и за някои политици. И любопитното е, че модата се разпространи особено силно в бившите комунистически страни.

В проведено вчера дистанционно (онлайн) заседание на синода на Американската архиепископия към Вселенска патриаршия са взети решения за предпазване от коронавируса. Освен за богослужения при закрити врати се препоръчва още: „По предложение на държавните и здравните власти не се смята за безопасно да се разпространяват по какъвто и да е начин предмети на благочестието и на православната вяра, включително върба, свещи, лампади (големи свещи, бел. ред.), свещеното тайнство Елеосвещение, цветята на плащаницата, яйцата и свещеният огън на Пасха“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69475/view,article/