24 февруари 2020 14:14, Софийска митрополия

„Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ (Сир. 7:36).

На 22 февруари – събота, ден преди Месни заговезни, Православна църква отдава почит на всички християни, отишли си от тоя земен свят. Денят е известен още като Голяма Задушница и е един от трите най-известни дни, определени за всеобщо молитвено почитане на починалите.

В този ден, в храм „Успение Богородично“, който се намира в Централния гробищен парк в София бе отслужена Архиерейска заупокойна света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ик. Йоан Чикалов, ик. Гоце Христов, свещеник Лъчезар Вълков, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов и йеродякон Захарий.

Молитвено участие взеха столични свещеници, сред които ставр. ик. Николай Коцев, председател на софийския храм „Св. Седмочисленици“, който видимо развълнуван отбеляза, че в този храм повече от четирийсет години не е имало Архиерейска литургия.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци и мъжкия хор при храма, ръководени от протопсалт Иван Праматаров.

В края на литургията, в центъра на храма бе отслужена обща панихида за упокоение на душите на всички отишли си от този свят братя и сестри – християни, която включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.

След богослужбата в църквата, духовенството и присъстващите миряни се отправиха към гробищния парк, където непосредствено до храма се намират десетки гробове на служители на Българската православна църква.

Там, пред гробните места на упокоилите се духовници – епископи, архимандрити, свещеници и монаси, епископ Поликарп отслужи парастас /кратко заупокойно последование/, и за сетен път в днешния ден се помоли: „Бог да ги прости и настани в селенията на праведните! А нас да помилва като благ и чевеколюбец!“

Бог да прости нашите покойници, а нас да помилва заради молитви и добри дела! Да ни дава сили да ги помним и да изпълняваме най-добрата панихида за тях – нашият живот.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmLy3KWT

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmLxLB43

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314093