Детайли
Публикувана на 14 Май 2017, 13:26
Архиерейска св. Литургия с Маркианополския епископ КонстантинСвещената двоица на нашите просветители да почетем,
отключили за нас чрез превода на Божествените книги извор на богопознание,
от който даже до днес, непрестанно като черпим,
ублажаваме ви, Кириле и Методие!
(Кондак на Св. Св. Кирил и Методий)

На 11 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”, ж.к. Красно село, се отслужи божествена света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин. В съслужение с него бяха протойерей Стефан Стайков – председател на храма, както и много свещеници – гости от Софийска епархия. На клира бяха група псалти с диригент Методи Стоилов. Те пяха на светото утринно богослужение, а светата Литургия бе огласена от женския хор при храма.
Маркианополският епископ Константин произнесе тъжествено слово посветено на светите равноапостолни братя. В своята проповед той каза: „В историята на нашия народ няма по-светли имена и по-лъчезарни образи от тези на светите солунски братя Кирил и Методий“. Той напомни, че празникът на светите братя Кирил и Методий се празнува и зачита във всички славянски държави.
В края на проповедтта си Владиката поздрави председателя на църковното настоятелство отец Стефан Стайков за благоукрасяването, благолепието и всички нови подобрения, които са направени. Той каза, че когато сърцето диктува, душата жадува и човек работи за Христа – Спасителя, резултатите са видими и налице.
Протойерей Стефан Стайков благодари и поднесе като жест на своята почит към скъпия гост епитрахил и омофор за молитвен спомен от цялата енория.
Празникът завърши с тържествено многолетствие.