11 март 2020 17:34, Софийска митрополия

На 11 март, сряда на втората седмица от Великия пост, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“.

Храмът е построен през 1859 г. на мястото на древен римски молитвен дом, а в близост до олтара отвън е обозначено място, където се вярва, че е погребан св. Паисий Хилендарски.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Николай Аршинков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в с. Радуил, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“- Бельова църква в гр. Самоков, свещеник Любомир Годиняков, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Белчин, свещеник Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богордично“ в гр. Самоков, свещеник Емилиян Дамянов, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Йордан Мечкаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Бели Искър, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Четенията и църковните песнопения, характерни за чина на Преждеосвещената света Литургия, бяха изпълнени от клиросни певци под ръководството на архимандрит Евтимий, за да допринесат за покайното великопостно настроение на десетките християни, посетили старинния храм.

В края на богослужението епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето слово той припомни особеностите на Преждеосвещената света Литургия, а също така говори и за духовния подвиг, който трябва да украсява живота на вярващите през този благодатен период на пост и бдение. „Нека с молитва, пост, човеколюбие и взаимност да се стремим, придобили Възкресението на Спасителя и укоренило се в нашето сърце, да живеем с пасхалната радост във всички дни на нашия живот“ – пожела на всички викарият на Софийския митрополит.

Иконом Михаил Колев от името на енорията, духовенството и от свое име благодари сърдечно на Негово Светейшество и на епископ Поликарп за архиерейската богослужба, за водачеството и за словата, изпълнени с благодат, милост и насочване в правдата Божия за придобиване на Христовия мир.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmLUXdir

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmLUSzqr

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)