02 февруари 2020 13:49, Българска Патриаршия

На празника, в който Църквата отбелязва знаменитата среща между Спасителя и св. Симеон Богоприимец, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. литургия. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при катедралата. Той съслужи със ставр. ик. Костадин Гаврилов, протодякон Александър Нешев и дякон Деян Коруновски.

По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов произнесе слово за празника, в което говори за смисъла на празника и неговото отбелязване в църковната традиция. Мнозина от православните християни пристъпиха към Св. Тайни Христови, а след богослужението епископ Герасим благослови събралото се множество с празника на Господната среща.

Празнуването на Сретение Господне не е само историческо възпоминание. Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, и водени от същия Дух в Църквата на Спасителя, членовете на Църквата могат да очакват своята собствена среща с Господа. И също като праведния Симеон могат да свидетелстват, че и те могат да напуснат света с мир, след като очите им са видели Божието спасение в лицето на Христа. В църковната служба на този ден се подчертава фактът, че Иисус, Синът и Словото Божие, чрез Когото бе създаден света, сега лежи като младенец в ръцете на праведния Симеон. Същият този Божи Син, Законодателят, сега Сам изпълнява Закона, носен на ръце като човешко дете, като дете на смъртни хора, казва отец Томас Хопко.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

Текст и снимки: Ангел Карадаков