На 12 декември, когато светата Църква чества паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. прпмчца Параскева” в Старинния град в Пловдив.  Храмът е осветен тържествено  на този светъл празник преди 180 години – на 12 декември 1836 г.  – от приснопаметния Пловдивски митрополит Никифор. 

       С Негово Преосвещенство съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен  надзорник при Пловдивската митрополия,  председателят на храма прот. Емил Паралингов,  свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

     Храмът бе препълнен с благочестиви християни, дошли благоговейно да почетат паметта на светеца и годишнината от освещаването на храма. Те се поклониха на специално донесената за празника светиня – обувката на св. Спиридон , която се съхранява в храм „Свето Въведение Богородично” в Панагюрище, както и на частицата от мощите на св. прпмчца. Параскева.  В края на Великото славословие Йоан Василев бе постриган за четец и певец на църквата ни. Духовното тържество бе усилено с друга голяма радост – богоспасяемата Пловдивска епархия се сдоби с нов свещеник. По време на светата Литургия дякон Мирослав Георгиев от гр. Кърджали бе въведен в презвитерски сан. След края на светата богослужба Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений припомни житието на св. Спиридон, участието му в Първия Вселенски събор и неговите  неспирни и благодатни усилия за запазване чистота на вярата. Владиката каза още :

Св. Спиридон бил стълб и крепило на истината и съхранил светата Православна вяра, с което сам станал пример как трябва да се пази съкровището на Православната вяра и как трябва то да се положи в основата на нашия живот, как  вярата да стане норма в живота ни. Но за да се формира живота ни въз основа на вярата, братя и сестри, тази вяра трябва да бъде чиста, свята и непомътнена от човешки мъдрувания. Но възприемайки я чрез съвременния разум, през призмата на своите възгледи и убеждения, през призмата на своите знания, ние не трябва да разрушаваме вярата, привнасяйки в нея каквото и да било греховно човешко мъдруване. На всичко това ни учи св. Спиридон.  И днес, отбелязвайки неговата памет, нашата молитва да бъде насочена към това той да ни помогне да изградим своя живот в съзвучие с правилата на светата Православна вяра – такава, каквато са ни преподали Светите отци, такава, каквато я е защитил св. Спиридон на Първия Вселенски събор, и такава, с каквато е живял през всички дни на своя живот този дивен чудотворец.”

      Знеполският епископ Арсений призова също миряните да си спомнят с молитва за всички онези, потрудили се за изграждането и благоукрасата на този прекрасен храм, както и за всички отишли си преди нас отци, братя  и сестри –  енориаши на тази вече 180-годишна енория.  За големи духовни заслуги председателят на храма прот.  Емил Паралингов бе отличен с офикията „свещеноиконом”.  Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирският благослов и поздрав по случай празника на правоправящия архиерей на епархията – Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. 

       Многолетствието бе провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.