10 декември 2016 21:07Ловчанска митрополия

Архиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обител

Днес с още един брат се сдоби Чекотинската св. обител „Св. архангел Михаил“. Монашеският чин е чин ангелски, монахът непрекъснато принася към Всеподателя Бога молитва за всички и за всичко, заради тази си отдаденост монахът е по-високо от другите, молитвено той непрекъснато пребивава при Бога. За това е голяма радост, когато някой тръгне към този молитвен подвиг, защото знаем, че „много му е на деня злобата“ и да си монах, особено днес, е нещо рядко срещано и неразбираемо в очите на съвременниците ни, които в повечето случаи са слепи за духовността.

След утренята и преди да започне светата Литургия, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил пострига в монашески чин Радомир Михайлов Балабанов, който прие името Нектарий – на св. Нектарий Егински.

Отец Нектарий е роден в град Ловеч, където през 1996 г. завършва езикова гимназия с профил немски език. Склонността му към изкуството и търсещият му дух го завеждат до театралния колеж „Любен Гройс“, където той учи актьорско майсторство. По-късно той играе много роли в различни театри на страната. Прибирайки се в родния си град той намира пътя към Бога и активно се включва в църковния живот. Води неделно училище, става църковен певец и църковен настоятел в Катедралния храм „Св. Троица“. Божият промисъл води отец Нектарий до Чекотинския манастир, където той три години живее в послушание до днешния ден, когато това послушание дава плод.

Митрополит Гавриил каза, че отец Нектарий е изиграл много роли през своя живот, но е разбрал, че това не е неговият път. Той е открил своя истински път тук в манастира и сам е пожелал да стане монах.

Владиката отслужи света Литургия в съслужение със ставроф. ик. Борис Петров, архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, прот. Михаил Ковачев от новостроящата се катедрала в Ловеч, йеросхимонах Илия Ларисов, игумен на Новоселския манастир, и йеромонах Михаил Диловски, игумен на Чекотинската св. обител.

Голямо множество гости бяха дошли тук заради радостното събитие – братя от Дивотинския манастир, сестри от Врачешкия и Ресиловския манастир, свещеници и вярващи от епархията и страната.

СПАСЯВАЙ СЕ В ГОСПОДА, БРАТЕ НЕКТАРИЕ!

Снимки

Архиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обителАрхиерейска служба и монашеско пострижение в Чекотинската св. обител