Публикувана на 26 Януари 2020, 16:57

IMG00005

На 26 януари – Неделя 14 след Неделя подир Въздвижение – на Йерихонския слепец, в храм „Въведение Богородично“, гр. Самоков, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В тържественото богослужение съслужиха: иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Георги Николов, предстоятел на храма, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Емилиан Дамянов, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов, дякон Спас Рангелов, дякон Павел Димитров и дякон Любомир Тасев.

Клиросното пение бе водено от свещеник Лъчезар Вълков, гост на енорията от столичния храм „Рождество Христово“, както и от смесения хор при самоковския храм.

Тържественото богослужение бе уважено от г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков, който винаги е част от всяко духовно и църковно тържество и със своето присъствие и подкрепа подпомага духовното развитие на Общината и духовната околия.

Храмът бе изпълнен с богомолен народ, който се радваше за височайшето посещение и за благословението, което чрез епископа получават от своя духовен отец Негово Светейшество патриарх Неофит.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, която бе свързана с отбелязваната неделя и говорейки за Йерихонския слепец, призова вярващите да изпълват сърцата си с вяра и доверие към Бога и се стремят да виждат не само дневната светлина и красотата на света, но и да отворят духовните си очи и познаят Твореца, да обновяват себе си и станат проводници на Христовата светлина в света.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник на Самоковска духовна околия, предстоятеля на храма, кмета на Самоков, свещенството и вярващите християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и преуспяване във всичко.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе отец Георги Николов, председател на храма. Той благодари чрез епископ Поликарп на патриарх Неофит за гостуването в енорията и за духовната радост, която чрез светата Литургия, получиха като дар богомолците.

Празникът завърши с празничен обяд и с пожеланието по-често вярващите християни от околията да бъдат събирани на архиерейски богослужения.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini