10.05.2022/01:49/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 9 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкиятт епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети пернишкото с. Расник и извърши водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Поводът за посещението и отслужването на водоосвещението беше отбелязването на летния празник на св. Николай – Пренасяне на светите му мощи от Мир Ликийски в гр. Бари, Италия и освещаването на реставрираните стенописи и новия под на храма.

В празничното водоосвещение съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Людмил Йорданов, протойерей Петър Василев, свещеник Петко Дишков, свещеник Марио Михов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На празника присъстваха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, и г-жа Валерия Любчова, кметски наместник на с. Расник.

След водоосвещението и обновлението, епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и служението на св. Николай, както и за неговите добродетели, назидавайки вярващите да му подражават.

Епископ Поликарп изказа благодарност на всички дарители и спомоществователи за това, че са се потрудили за благолепието на храма, който да радва вярващите и духовно да ги утешава.

Епископът благодари и на г-жа Виолета Йорданова, касиер на храма, която е основен двигател за ремонта и реставрацията на храма в с. Расник, както и на реставратора Красимир Асенов.

Празникът беше уважен от голямо множество вярващи жители на селото. Някои от тях бяха донесли хлебни приношения, които след като бяха благословени, раздадоха помежду си и на всички взели участие в празника на св. Николай в китното с. Расник.

На края на тържеството епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили.

Снимки: протойерей Костадин Тренев