23.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2022 19:06 |
Снимка


На 22 май 2022 г., 5 Неделя след Пасха – на Самарянката, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение в Митрополитския катедрален храм, посветен на Успението на Пресвета Богородица.

В съслужение с Архиерея бяха иконом Стефан Николов, председател на Катедралния храм, ставрофорен иконом Димитър Стоев, председател на храм „Св. вмчца Марина“, протойерей Йордан Найденов и свещеник Любомир Георгиев. Мъжкият хор при храма с диригент Валентин Кубратов украси песенно светата Литургия.

През пролетта Божият дом доби ново благолепие, което озарява душите на жителите и гостите на морската ни столица. Реализирането на това богоугодно и народополезно дело е израз на всеобщата обич и грижа за Божия храм, в който прославата на Бога и молитвата ще пребъдват през вековете.

В своето слово Архиереят насочи вниманието на присъстващите към евангелското четиво (Ин 4: 5 – 42) и към беседата на Господ Иисус Христос със самарянката, която „беше първата проповед на Новия Завет с неюдейски представител. И ясното съзнание, че тези представители на неюдейското общество рано или късно ще приемат Христос. Както и става, защото тази жена, съгласно Свещеното Предание, се е казвала Фотиния, което в гръцкия превод на славянски значи Светлана, Светла, която е свидетелствала за Христос, обръща тези човеци в този град към Христос и разбира се мъченически пострадва – бива хвърлена в кладенец“, заяви Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Йоан изрази своята молитвена благодарност към множеството дарители, спомоществователи и ктитори, които са допринесли за основния ремонт на покривното пространство и фасадата на емблематичната варненска катедрала. Ремонтът на куполите, позлатяването им, реставрацията на целия покрив, измиването на храмовата сграда, поддържането на каменния градеж, подмяната на изящните стъклени витражи и на вратите възвърнаха благолепието на Божия дом.

Обичта към Божия храм и грижата за неговото благолепие е изключително съществена, защото дори най-малкото нещо в него остава завинаги. Прославата на Бога и молитвата за всеки, който е дарил от сърце и не е пожалил сили и средства пребъдва през вековете.

Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/868068087928523.

Изготви: Георги Великов