19 март 2020 22:18, Митрополия на Западна и Средна Европа

Досточтими отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи епархиоти на Западно и Средноевропейска епархия,

В дните на Великия пост сме изправени пред големи изпитания, предизвикани от пандемията от COVID-19. В този момент всички сме призовани да усилим доверието си в Божието милосърдие, да приемем и преминем предстоящите трудности, изпълнени с християнска любов! Не напразно светите отци ни съветват да превърнем чуждата болка в своя, защото: „ …кога страда един член, страдат с него и всички членове…”( 1Кор. 12:26).

В тези трудни дни всички християни сме длъжни да усилим и обединим своята молитва и да просим Бог да излее Своята велика милост към всички нас и дарува здраве на всички страдащи.

Коронавирусът доведе до въвеждането на извънредно положение в много страни, промени живота ни и се отрази трайно на психологическото състояние на човека. Въпреки всичко ние не бива да забравяме, че Господ винаги е проявявал своята милост към нас – особено в такива ситуации на несигурност. Добре е да осъзнаем, че спирайки своите обичайни дела, ние имаме възможност да израснем вътрешно – духовно и така, подкрепяйки се един другиго, да преминем предстоящите трудности.

Държавните власти в европейските страни взимат различни мерки за справяне с пандемията, които в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани. На много места в Европа са затворени църквите, молитвените домове и джамиите и не се позволява извършването на обществено богослужение. Нека не забравяме, че светата Църква е била и ще бъде тяло Христово. Общуването ни с Всеблагия Бог е личен акт и той може да бъде осъществен на всяко място и по всяко време. Светото Причастие е Тайнството, което ни съединява с Христос, но то не е магическа храна и ако не бъде предшествано от нужната духовна подготовка, по думите на св. ап. Павел, би било за наше осъждане.

Нека си спомним житието на преподобна Мария Египетска, на която е посветена петата неделя на Великия пост, и Църквата ни дава за пример. Ето, че тя приела свето причастие няколко пъти в живота си, но с молитва, смирение и покаяние напълно променила живота си и угодила на Бога.

От този и други примери в Църквата можем да заключим, че не е важно само мястото, а и начинът, по който търсим Бога и спазваме Неговите повели, доколко сме се борили с греха, доколко сме опитали да победим своето грехопаднало естество.

В тези напрегнати дни изказваме своята молитвена благодарност към всички онези, които се борят за овладяване на вируса и отново да възтържествуват мирът и хармонията в душите на всички нас.

Призоваваме всички наши епархиоти да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписаните от местните власти! Ето, че е време да превърнем своите домове в храмове, като усилим молитвата си и нашата вяра. Нека не забравяме, че Бог е любов и всичко, което върши е за доброто на човека. Бог е най-добрият педагог и намира най-добрите средства, с които да научи своите чада на любов и благост. Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн. Също така благославяме в този период свещениците да държат в домовете си запасните дарове и само при особена нужда да причестяват с тях християните. На места, където храмовете са отворени и има възможност за обществено богослужение, призовавам свещенослужителите да бъдат изключително стриктни към предписанията за хигиена. В храмовете да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост. При нужда свещениците да благославят вярващите за облекчаване на телесния пост.

Убедени сме, че светото Причастие никога не е било и няма да бъде източник на зараза, но нека не изкушаваме Господа, нашия Бог ( Мат. 4:7). Призовавам нашите епархиоти в тези дни да се причастяват само при особена нужда!

Досточтими отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Като Ваш архипастир още веднъж ви призовавам да погледнете изключително сериозно на пандемията и стриктно да спазвате санитарните разпоредби! Убеден съм, че това изпитание, което ни изпраща Всеблагия Бог, има своето промислитено значение за нас. Уверявам всички вас, че всекидневно ще отправям гореща молитва към Всемилостивия Създател, Който да ни помилва със Своята всемилваща десница.

Призовавам ви всички – клир и миряни – всяка вечер в 21:00 ч българско време (20:00 ч CET), да отправяме общо молитвено правило, приложено по-долу, а също така в частните си молитви да четем усърдно акатиста на Всемогъщия Бог, творение на св. Тихон Задонски, за „когато ни сполетят беди и злощастия”.

Нека Божието благословение бъде с всички вас! Деразайте!

+ Западно и Средноевропейски митрополит Антоний

Молитвено Правило за избавление от новата епидемия – COVID-19

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусe Христе, Боже наш, помилуй нас.

Амин.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас. (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости

беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй. (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Господи, помилуй. (дванадесет пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред самия Христос, нашия Цар и Бог.

Псалом 90

Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия, и казва Господу: Ти си мое прибежище, защита моя, Бог мой. Комуто се уповавам! Той ще те избави от примка на ловец, от изтребителна пораза, с перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е Неговата истина. Няма да се уплашиш от ужасите нощем, от стрелата, която лети денем, от ходещата в тъмата язва, от заразата, която опустошава по пладне. До тебе ще паднат хиляда, и десет хиляди теб отдясно; но до тебе няма да се приближи: само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците. Защото ти каза: Господ е мое упование; Всевишния си избрал за твое прибежище; зло няма да ти се случи, и язва няма да се приближи до твоето жилище; защото ще заповяда на Ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си; аспида и василиск ще настъпиш, лъв и змей ще тъпчеш. „Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя, ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение.

Алилуия, Алилуия, Алилуия слава Тебе Боже (три пъти)

Ти си наша надежда, Господи, слава на Тебе

Символ на Вярата

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко

видимо и невидимо.

2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца

преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден,

несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е стан

3. Който заради нас човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти

от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;

4. и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан;

5. и възкръсна в третия ден, според Писанията;

6. и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца;

7. и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Светия Дух, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се

покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В една, света, съборна и апостолска Църква.

10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите

12. и живот в бъдещия век! Амин.

Богородице Дево, радвай се!

Благодатна Марийо, Господ е с Тебе!

Благословена си Ти между жените

и благословен е плодът на Твоята утроба,

защото си родила Спасителя на нашите души.

МОЛИТВА ЗА ИЗБАВЯНЕ ОТ НОВАТА ЕПИДЕМИЯ

„Господи, Боже наш, Който си богат в милостта и чрез Твоето мъдро грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето покаяние за греховете, спри новата инфекциозна болест (новата епидемия), както спря наказанието на Твоя народ по времето на цар Давид. Ти, Който си Лекар на нашите души и тела, дарувай изцеление на заболелите, изправи ги бързо от леглото на страданието, за да Те славят, Спасителю Милостиви, здравите покровителствай от всякаква болест. Благослови, укрепи и пази, Господи, с Твоята благодат, всички с човеколюбива и жертвена любов, опази болните в техните къщи и в болниците. Отдалечи цялата болест и страдание от народа и ни научи да ценим живота и здравето като Твои дарове. Дари ни, Боже, Твоя мир и изпълни нашите сърца с неотстъпна вяра в Твоята закрила, в надежда с Твоята помощ и в любов към Тебе и ближния. Защото Твои са помилването и нашето спасение, Боже наш, и на тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки-веков. Амин

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусe Христе, Боже наш, помилуй нас.

Амин.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317006