Двери 09 Април 2020

240

След срещата на премиера Бойко Борисов с българските архиереи Св. Синод обяви, че заради епидемиологичната обстановка през тази година свещениците няма да раздават върбови клонки на Цветница. Този обичай по традиция събира много хора в неделята преди Възкресение Христово.

Също така Св. Синод съобщи, че се отказва от предложената от държавата помощ за пренасяне на възкресния огън от Йерусалим, който трябваше да бъде донесен у нас с правителствен самолет, а спестените разходи (полетът се заплаща от синода на сериозни цени) могат да се насочат към мерките за борба с болестта. Св. Синод обяви, че ще бъде използван „огънят, който е запазен в диоцеза на БПЦ от миналата година“.
Всички останали мерки за протичането на празниците остават непроменени.

Църковните служители трябва задължително да бъдат с маски и ръкавици. Всички миряни в храма също трябва да са с маски и на предвиденото разстояние един от друг (според обявените мерки това са два метра).

Свещениците дори с най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужение, като уведомят митрополита си.

Всички християни, които са болни, да се въздържат от посещение на храмовете, а ако искат да приемат причастие, да се обърнат към свещениците, които да ги причастят със запасни св. Дарове (т. нар. сухо причастие) в домовете им.

Целият текст на решението е тук.

На снимката: Чакащи пред храмовете за върбови клонки през изминалите години.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69489/view,article/