Двери / 03 Февруари 2020

В деня на св. Трима светители, 30.1.2020 г., в Брюксел се проведе среща на Комисията на представителите на православните църкви в Европейския съюз (CROCEU) с членове на Европейския парламент в лицето на Филип Перчок, координатор на диалогa на Европейския парламент с религиозните организации, д-р Йорген Соресен, генерален секретар на Конференцията на европейските църкви в ЕС (CEC), о. д-р Мануел Прието, генерален секретар на римокатолическата Комисия на епископските конференции в ЕС (COMECE), и Катрин Хатцингер от Представителството в ЕС на протестантските църкви във Федерална република Германия.

От страна на CROCEU участваха Белгийски митрополит Атинагор (Константинополска патриаршия), Неаполски еп. Порфирий (Кипърска църква), архим. Емилиан Бояну (представител на Константинополската патриаршия), архим. Нектарий (генерален секретар на CROCEU, Кипърска църква), прот. д-р Сорин Шелару (Румънска църква), свещ. Георги Вълку (Румънска църква). Постоянен член на CROCEU е и Западно- и Средновропейският митрополит Антоний, който обаче изпрати като свой пълномощник прот. д-р Добромир Димитров, който обгрижва българската общност в Кент, Англия.

Белгийският митр. Атинагор посрещна гостите с традиционната за гърците Василопита (гръцки новогодишен обичай в чест на св. Василий, макар митр. Атинагор да е фламандец, бел. ред.). В приветствените си думи той отбеляза важността на представителството на Православната църква в европейските институции, защото в тях се взимат решенията, засягащи нашите страни. Той напомни, че присъствието на православните в институциите в Брюксел датира от 1994 г. Самата комисия на CROCEU e формирана през 2010 г. и целта ѝ е да представя Православието и неговия етос пред европейските институции – етос, формирал ценностите на християнска Европа. Днес имаме шест представителства на поместните православни църкви (Константинополска, Руска, Румънска, Българска, Кипърска и Гръцка църква), които официално общуват с европейските структури. На срещата беше разгледано сътрудничеството с Европейския парламент и съработничеството на различните деноминации относно всеобщия интерес да се защитават и предлагат християнските ценности в политиките на ЕС.

В края на срещата беше даден отчет за дейността на комисията за 2019 г. от координатора архим. Емилиан и беше избран нов генерален секретар в лицето на о. Георги Вълку.

През изминалата година CROCEU е участвала в повече от 45 конференции, събития и дискусии, срещи с еврокомисари и депутати, на които горещи теми са били конфликтът в Сирия, трафикът на хора, основните права на човека, религиозната свобода и защитата на религиозните места за поклонение, защитата на семейството, екологията в ЕС, изкуствения интелект.

Още по темата: Заседание на Комисията на представителите на православните църкви в ЕС в София

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69200/view,article/