Двери 17 Април 2020

Йерусалим посреща Възкресение Христово без поклонници и с полупразни храмове. Въпреки това и тази година Светият град и православният свят очакват запалването на Благодатния огън. Ще го очакваме и ние, в България. Екипът на предаването „Вяра и общество“, за петнадесета поредна година, ще предава пряко богослужението, което винаги на Велика събота събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Излъчването от Йерусалим се осъществява по инициатива на Руския благотворителен фонд „Св. Андрей Първозванни“, а трасето се осигурява от руската „НТВ“. Както израелските власти вече съобщиха, въпреки ограниченията заради пандемията, телевизионният екип ще бъде допуснат до Божи гроб, където огънят ще бъде запален от православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ в присъствието на силно ограничен брой духовници.

И тази година БНТ е договорила лицензните права за това излъчване. Картината от Йерусалим ще бъде придружена с коментар в студиото на „Вяра и общество“. Гости на Горан Благоев са свещ. Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. Те ще разсъждават за смисъла на церемонията в църквата при Божи гроб, за същността на Христовото Възкресение и за изпитанието на християните у нас при настоящия празник – да останат вкъщи при отворени храмове.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69526/view,article/