Двери

30 януари, денят на св. Трима светители – св. Василий Велики, Св. Йоан Златоуст и  св. Григорий Богослов, се чества и като празник на висшите православни богословски школи. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по традиция ще отбележи празника с архиерейско богослужение и научна сесия.

Честването ще започне на 29 януари от 18 ч. с вечерня. На 30 януари от 8 ч. е началото на утринната, а след това и на св. Литургия. Празничните богослужения ще оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След приема в деканата ще се проведе и научна сесия в аулата на факултета. Гл. ас д-р Росен Русев ще изнесе доклад на тема: „Христологията на св. Григорий“. По-късно ще бъдат връчени дипломите на учителите, преминали едногодишен курс за професионална квалификация „учител по Религия“.

Православният Богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи празника на св. Трима светители с публична лекция на проф. д-р Димитър Попмаринов на тема „Величието на човека в Стария Завет в светлината на Псалом 8“. Тя ще се състои на 30 януари от 11 ч. в Аудитория 2 на Ректората на ВТУ. След лекцията ще бъдат връчени свидетелствата за придобита професионална квалификация „учител по религия“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69183/view,article/