22.05.2022 | Източник: Двери / 20.05.2022 |
Снимка


Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май – и паметта на св. братя Кирил и Методий ще бъдат отбелязани с празнични богослужения и събития и в Рим. Те ще бъдат оглавени от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от епархията. На тях ще присъства и българската държавна делегация, водена от премиера Кирил Петков.

На 23 май от 9:00 ч. митр. Антоний ще оглави св. Литургия в църквата „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Там по-късно ще бъде извършен традиционният молебен, на който ще присъстват българският премиер Кирил Петков, членовете на делегацията, както и българи, живеещи в Рим и пристигнали от родината. Същия ден българската делегация ще бъде на традиционната аудиенция при папа Франциск.

На празничния 24 май от 9:30 ч. доц. прот. д-р Иван Иванов, свещеник на българската църковна община в Рим, ще отслужи молебен във Ватиканската базилика „Св. Петър“ и по-точно в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт, който е устроен в криптата на папите.

Благодарение на установените добри отношения и доверие през последните години между Ватикана и Българската православна църковна община в Рим празникът на славянските първоучители се отбелязва с богослужения на български език в знакови храмове на вечния град, свързани с делото на св. Кирил и Методий.