Двери / 10 Февруари 2020

САЩ заедно с още двадесет и шест държави, сред които и България, създадоха нов Международен алианс за религиозна свобода, чиято цел е да намали религиозните преследвания по света.

„Ние заедно заявяваме, че свободата на изповеданията или убежденията не е западен идеал, а истинската основа на обществото“, заяви държавният секретар Марк Помпео при откриването на алианса в Държавния департамент на 5 февруари в присъствието на представители на всяко правителство.

Първата среща на алианса се проведе в навечерието на Националната молитвена закуска, която събира международни религиозни и дипломатически лидери веднъж в годината, организирана от членове на конгреса на САЩ.
Следващата среща на страните от алианса ще се проведе във Варшава, Полша, през юли т. г. Страните ще могат да обсъждат различните подходи и гледни точки в дух на взаимодопълване и решаване на проблемите, които застрашават свободата на религиозните изповедания или убеждения. Освен това на варшавската среща ще се обсъдят възможностите за „мобилизация на действията и повишаване на осведомеността относно мащабите на преследванията против религията или убежденията в целия свят“.

В алианса влизат, освен САЩ, също и Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Великобритания, Гамбия, Грузия, Гърция, Естония, Израел, Колумбия, Косово, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Сенегал, Словакия, Словения, Того, Украйна, Унгария, Хърватия, Чехия.

Държавният департамент публикува и принципите на алианса, между които „правото да имаш всякаква вяра или убеждения, или да нямаш религиозна вяра, и свободата да променяш вярата си“. В приоритетите на новата организация ще бъде обжалването на законите за богохулство и отказ за регистрация на нерелигиозни и религиозни групи, както и правна помощ на хора, които са в затвора поради своята религия или убеждения.

В публикуваните принципи не се визират конкретни страни, но Марк Помпео напомни, за преследването на религиозните малцинства в Ирак, Пакистан, Нигерия и Мианмар. Той говори и за „враждебността на комунистическата партия на Китай към всички конфесии“, добавяйки: „Ние знаем, че някои от вас смело са отхвърлили китайския натиск и са се съгласили да бъдат част от този съюз, за което сме ви благодарни“.

Помпео и посланикът на международната религиозна свобода Сам Браунбек нарекоха алианса „първата в света“ глобална група, която се съсредоточава върху религиозната свобода. Доналд Тръмп също спомена за алианса през септември по време на мероприятие за свободата на вероизповеданията в ООН, като го нареча „алианс на нации-съмишленици, посветили се на противопоставянето на религиозните преследвания в целия свят“.

Източник: Christianity Today

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69221/view,article/