19 април 2020 03:24, Българска Патриаршия

„Макар и днес, по Божие допущение, заедно с целия свят и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията, и да скърбим, заедно с всички, за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, която е плод на вярата ни и на нашето общение в Светия Дух, и която извира от дълбините на сърцата ни, защото днес смъртта е победена и животът тържествува!“, каза в словото си патриарх Неофит към православните християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала и към тези, които проследиха богослужението от домовете си.

В полунощ патриарх Неофит тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Спасител. Светейшият патриарх каза още: „Като вярващи, като чеда на обещанието, ние знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, ние не сме сами, защото и днес Бог е с нас, а това означава, че с нас е Самият непресъхващ Извор на живота. Хилядолетният опит на Църквата и днес ни учи да виждаме в изпитанието не Божие наказание, а благословение, напомняне и възможност за човеците да изправят своите пътища. Земният път на човека е винаги трънлив и осеян с опасности и препятствия, но ние знаем, че в края на този път ни чака победата над греха и смъртта, радостта на Възкресението, вечният живот“.

На Пасхалната богослужба в съслужение с него бяха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов и прот. Антоний Милушев, протодяконите Иван Петков, Александър Нешев и Любомир Братоев и дякон Деян Коруноски.

Днес от 11 часа в Патриаршеската катедрала ще бъде отслужена и полагащата се вечерня, на която се прочита евангелието, разказващо за Възкресение Христово на различни езици.

Очаквайте подробен фоторепортаж.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОCКРЕСЕ!

Текст и снимки: Ангел Карадаков

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320535