13 декември 2016 17:48Отдел „Връзки с обществеността“

Българският патриарх Неофит е „Следовник на народните будителите” за 2016 година

Отличието „Следовник на народните будители” за 2016 година получи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Отличието се връчва ежегодно от Съюза на народните читалища на личности особено отличили се в областта на духа и културата в три направления – Църква, Училище и Читалища. Тази година по изключение се връчва само една награда – на Българския патриарх Неофит, като духовен водач на православния български народ.

Можем да бъдем много силни, когато сме единни, а Църква, училище и читалище винаги са били стожер на българските традиции и нрави. Когато ние сме заедно и обединени можем да постигнем много – каза патриарх Неофит при връчването на наградата и допълни: Няма да униваме! Светлината Христова е с нас, с българския народ!”

Негово Светейшество прие в Синодната палата представителите на Съюза на читалищата, в лицето на председателя Николай Дойнов, Анита Тарасиева – гл. редактор на „Читалищен вестник”, Денка Евстатиева от читалище „Аура” в София, Христо Доневски от читалището в Смолян, Васил Новоселски от читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград, Тони Йовчев от читалище „Св. Кирил и Методий” в София. В срещата взеха участие и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Неврокопският митрополит Серафим, главният секретар на Светия Синод архим. Герасим.

Двете страни се съгласиха, че Българската православна църква и българските читалища имат общи цели и общи позиции по важни за българския народ въпроси, че на много места читалищата са възникнали при храма и сред основателите им са местните свещеници. Като благодариха за навременните и принципни становища и позиции, които БПЦ изразява по актуални за обществото проблеми, представителите на Съюза на читалищата заявиха, че Българската православна църква има важно място в живота на българите, че Съюза на читалищата се държи здраво за Църквата, че в тяхно лице БПЦ има верен съюзник и помощник за различни църковни инициативи и провеждането на общи мероприятия, че читалищата с техните сгради, библиотеки, кадри и школи са на разположение на БПЦ и българската кауза.

В хода на разговора бе подчертано, че триединството между Българската православна църква, българското училище и българските читалища е запазило и ще пази и занапред българщината, че всеки със своите средства и методи работи за общата кауза – благоденствието и духовното възрастване на българския народ.

Текст: Александра Карамихалева 
Снимки и видео: Ангел Карадаков