20 февруари 2020 14:35, Българска Патриаршия

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия. Това стана ясно днес след като директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова бе приета от Светейшият патриарх Неофит. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на нея участва и ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

По думите на доц. Александрова в изложбата, която ще се състои на 27 февруари от 11 часа, ще бъдат включени и показани документи, свързани с основаването на Българската екзархия и избора на първия български екзарх. Според директора на библиотеката, включването на Националната библиотека в чествания е важно, защото издигането на Българската екзархия е събитие, спомогнало за запазването на нацията.

Припомняме, че на 20.01.2020 г. Св. Синод реши на 28 февруари т.г. (петък), в 10 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина от издаването на фермана за учредяването на Българската екзархия.

Българският патриарх Неофит прие днес директора на Националната библиотека

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313666