25 февруари 2020 16:56, Българска Патриаршия

Българският патриарх Неофит прие днес Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Р Турция у нас, която от началото на годината възглавява дипломатическата мисия на югоизточната ни съседка.

По време на приема Нейно Превъзходителство благодари за възможността и честта да се срещне с предстоятеля на Българската православна църква. Тя допълни, че в изминалия месец е провела редица срещи с представителите на държавните институции у нас и изрази своята радост от добрите и приятелски отношения между България и Турция. Посланик Секизкьок изрази и надеждата си в скоро време да посети големите български манастири, за да се запознае с историята на страната ни по-задълбочено.

Негово Светейшество приветства посланика с нейната нова работа и й пожела дръзновение и успех в добрите начинания. Той припомни едно от големите събития през изминалите две години – обновяването на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, която бе възстановена и с финансовата помощ на турското правителство. Патриарх Неофит сподели на посланик Секизкьок и отбелязването на голямата годишнина – 150 години от основаването на Българската екзархия, учредена на 28 февруари със султански ферман. „Това е наша обща история. Патриаршията е една от институциите, с които имаме изключителни отношения“, каза от своя страна посланик Айлин Секизкьок.

Патриархът и посланикът се обединиха и около това, че тероризмът няма религия, нито етническа принадлежност и че всички институции трябва да се борят срещу омразата, радикализацията и липсата на любов.

Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и ик. Николай Георгиев, началник-отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

Приемът завърши с благопожелания за успехи в добрите начинания и надежда за по-чести срещи, и възможност за обмяна на идеи и осъществяването на съвместни инициативи.

Патриарх Неофит прие Н. Пр. Айлин Секизьок, посланик на Р Турция у нас

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314299