23 януари 2020 12:51, Българска Патриаршия

Днес Негово Светейшество патриарх Неофит прие Негово Превъзходителство посланика на Р Сърбия г-н Желко Йович. Това е първата среща на предстоятеля на БПЦ с новия посланик на западната ни съседка. Негово Превъзходителство благодари за оказаната възможност да посети Светейшия патриарх, като сподели, че идването му на служба в България е личен негов избор. „Няма по-близки народи от нашите. Имахме трудна история, но преди всичко друго сме братя, а нашето бъдеще е общо“, каза той.

Той обърна внимание на патриарх Неофит за съвместните икономически и бизнес проекти, които се осъществяват между България и Сърбия и как съседката ни се бори с демографската криза и имиграцията. Проблеми еднакви, както за Сърбия, така и за България.

Патриарх Неофит пожела на г-н посланика да осъществи всичките си добри намерения, да има добър мандат и да подпомага сънародниците си, които живеят и се трудят в страна ни. По време на приема бе повдигнат въпроса и за служението и работата на Сръбската православна църква, както и за юбилеите, които Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней ще отбележи през тази година.

Негово Превъзходителство подари на патриарх Неофит икона на св. св. Козма и Дамян с пожелание за добро здраве и дълго служение на Българската църква. На срещата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

В края на приема бяха споделени надежди за бъдещи срещи и съвместно сътрудничество и обща работа.

Българският патриарх Неофит прие днес посланика на Р Сърбия у нас

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=310749