26 февруари 2020 12:05, Българска Патриаршия

„Кипър е в сърцето на нашия народ, а отношенията ни с Кипърската архиепископия са братски“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата с президента на република Кипър Никос Анастасиадис, който е на посещение у нас.

Президентът изрази радостта си от срещата с предстоятеля на Българската православна църква, както и за изключително добрите взаимоотношения между България и Кипър. Господин Анастасиадис през изминалите дни проведе срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, както и с други представители на държавата и институциите. Той предаде поздравления от името на архиепископ Хризостом II и духовенството на Кипърската църква. Отправи и покана към патриарх Неофит за посещение на страната му, в която живеят повече от 30 000 наши сънародници.

Светейшият патриарх Неофит припомни своята среща с Кипърския архиепископ Хризостом II през май месец м.г., както и срещата с председателя на парламента на Кипър г-н Димитрис Силурис, с когото се срещна през юли месец м.г.

По време на приема бяха обсъдени и възможностите за развитие на поклонническия туризъм между България и Кипър, както и идеи за съвместно сътрудничество по различни въпроси.

Посещението на г-н Никос Анастасиадис е второ в страната ни. Той се срещна със Светейшия патриарх през февруари 2016 г. На срещата днес, която се проведе в Синодната палата, участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а президентът на Кипър бе придружен от своята съпруга Андри Анастасиадис, посланика на Кипър у нас и други гости, част от официалната делегация.

Българският патриарх Неофит се срещна с президента на Р Кипър Никос Анастасиадис

Текст, снимки видео: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314390