Публикувана на 09 Януари 2020, 13:50

Около запазването и развиването на толерантността, любовта и мира се обединиха словата на Светейшият патриарх Неофит и посланиците от Арабския дипломатически корпус. Вече традиционно в началото на новата година представителите на Палестина, Кралство Мароко, Кралство Саудитска арабия, Обединени арабски емирства, Йемен, Алжир и Египет се срещат с предстоятеля на Българската православна църква.

Техни Превъзходителства поздравиха патриарх Неофит с отбелязването на празника Рождество Христово, както и с настъпването на новата 2020 г. Те обърнаха внимание на това, че Българската църква и на Светейшия патриарх играят голяма и важна духовна роля в живота на българите. „Надяваме се гласът на духовните хора да заглуши гласа на военната канонада”, споделиха надеждите си посланиците.

Негово Превъзходителство Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас изрази надежди толерантността, с която се слави България да продължи да се развива и да бъде пример за народите и нациите по света. Той подари на Светейшия патриарх икона, на която е изобразено Рождеството Христово, като израз на приятелство и братски взаимоотношения.

Повече мир, повече доброта и повече спокойствие на обстановката в региона пожела патриарх Неофит на посланиците от Арабския корпус. Той сподели, че именно на това ни учи и Рождеството Христово – „насочва ни към дела на доброта и мир”. „Надяваме се и занапред да полагаме общи усилия за запазване на мира сред хората”, каза още патриарх Неофит.

На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

В края на приема бяха изразени надежди срещата от такъв характер да продължи, защото самата тя вече се превръща в символ на любовта и братските отношения между Българската православна църква и държавите от Близкия изток.

Източник и материал: bg-patriarshia.bg