Двери 15 Март 2020

2020 03 15 1408

Църковното настоятелство на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж е взело трудното решение от полунощ на 14 март 2020 г. храмът ни да бъде затворен в дните за служби до ново нареждане. Мярката се взима във връзка с решенията на министър-председателя на Франция Едуард Филип за овладяване на здравната криза от епидемията на коронавируса в страната.

Църковното настоятелство съобщава също, че енорийските свещеници остават на разположение на вярващите, „понеже молитвата преминава отвъд и преобразява всички граници и препятствия“. Енориашите могат да изпращат на посочените в сайта на общината координати имената на онези, които искат да бъдат поменавани за здраве в личните молитви на свещениците.

За повече информация следете сайта и фейсбук-страницата на общината ни в Париж – тук.

Днес, 15 март, двамата свещеници на Българската църковна община в Париж – о. Емилиян Боцановски и о. Иван Карагеоргиев – направиха обръщение към своите енориаши:
Възлюбени в Господа братя и сестри,

Въпреки нареждането на министър председателя на Франция Едуард Филип отменящо всички богослужения заради санитарната криза на епидемия на коронавирус COVID-19, нека молитвено и духовно останем заедно в подножието на Кръста Христов. Нека физическото разстояние ни сближи още по-силно духовно покрай Онзи, благодарение на Когото можем да се наричаме братя и сестри. Той не само разбира в пълнота нашите страхове и притеснения, но е и способен да ни избави от тях и ни спаси.

В очакване да се върнем към нормалния ритъм на енорийския ни живот, ще извършваме ежедневно молебен за здраве в нашите домове за всички наши енориаши и техните близки, четейки всички имена които сте оставили за поменаване в храма за здраве и които пазим. Можете разбира се да добавите други към тях, изпращайки ни ги на по-долу посочените координати. Нека този период ни помогне да усилим личната молитва (добавяйки например акатиста към Пресвета Богородица и/или Псалом 90). Нека нашите домове, които можем да поръсваме ежедневно с осветена вода, се превърнат в истински домашни църкви, в които да царува Христос, въпреки всичко и всички! Можете също така да се помазвате Вие и Вашите деца с елея от тайнството Елеосвещение, което извършваме веднъж годишно.

Нека Бог закриля всички нас, а ние да не Му пречим.

Оставаме на Ваше разположение в този труден период.

Ваши в Христа,

Архим. Емилиян Боцановски (06 68 83 44 40; bocanovski.emile@neuf.fr) и прот. Иван Карагеоргиев (06 51 15 49 70; karageorgievich@gmail.com)

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69339/view,article/