12 април 2020 16:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 12 април 2020 г. в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Златоустова света Литрургия. В християнския празник, посветен на тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Иерусалим, заедно с Архиерея съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов, Ивалин Славов и Стефан Николов и дякон Венцислав Георгиев.

За молитвеното състояние на участващите в богослужбата допринесоха клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров, изпълнявайки посветените песнопения на празника. Цялото богослужение можете да проследите на фейсбук страницата на Варненска и Великопреславска света митрополия: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/220874569005338/

Митрополит Йоан отбеляза, че дните през шестата седмица на Великия пост са много свързани помежду си, особено в химнографията и канонът на Лазарова събота, когато Господ Иисус Христос възкресил четиридневния Лазар, предобраз на славното и спасително за човешкия род Христово възкресение.

Негово Високопреосвещенство заяви, че в този празник има и голям трагизъм. „И затова неслучайно някои богослови казват, че този празник макар да има известна радост, тя е много тиха. Трагизмът е по-голям, защото всъщност това е входа и тръгването към страданията Христови“, каза още Архиереят. Той призова „да се опитаме с надежда да осъзнаем, че нашата скръб при благовремие ще се превърне в радост чрез Възкресението Христово.“

Митрополит Йоан се обърна към всички именници с благопожелание Бог да ги пази от всяко зло и да им дава непоклатно здраве, сили, надежда, твърда вяра и търпение, Бог да пази домовете и чедата им.

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319700