22 февруари 2020 17:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 22 февруари 2020 г., броени дни преди началото на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Заедно с него служиха протойерей Йордан Найденов, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев. Богослужбата бе песенно украсена от антифонното пеене на клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров на десния клир, както и Тодор Даков – на левия.

Митрополит Йоан заяви в проповедта си, че светата Църква мъдро отрежда да се помолим за починалите ни покойници днес, ден преди Неделя Месопустна, наричана още Неделя на Страшния съд. „Свети апостол Павел дава една заповед с императив: „Непрестанно се молете“ (1 Сл 5:17). Но същият той пък говори, че „не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда“ (1 Сл 4:13). Следователно в тая молитва, която е и за здравето, и за успеха на всеки човек и на всеки нуждаещ се, и на всяко чедо на светата Църква, така и непрекъсваемата молитва за покойниците, за онези, които са напуснали тоя свят и които се нуждаят от нашата молитва за облекчаване на задгробната им участ“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

Малко по-късно Варненският и Великопреславски митрополит отслужи панихида на Централни гробища за приснопаметните свои предшественици митрополити. За по-богат снимков материал посетете официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във фейсбук: https://www.facebook.com/pg/varnenska.mitropoliq/photos/?tab=album&album_id=1501188000049378

Заупокойната света Литургия се отличава с включените прошения, в които молим Бог, Който е Бог на духовете и на всяка плът, Който е победил смъртта и е сразил дявола да упокои душите на Своите раби – блаженопочиналите Български патриарси Кирил и Максим, блаженопочиналите и приснопаметни Български екзарси Антим, Йосиф и Стефан, блаженопочиналите Варненски и Великопреславски архиереи Симеон, Йосиф и Кирил и всички отвека починали архиереи, йереи, дякони, монаси, монахини и православни християни.

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313910