Тази година паметта на св. Ромил Бдински, роден в днешния Видин, ще бъде отбелязана с особена тържественост в дунавския град. Инициативата за това е на Видинския митрополит Даниил, който смята, че животът и примерът на светеца не са достатъчно познати на вярващите в епархията и страната. Това духовно съкровище, което имаме в лицето на св. Ромил, и неговите дарби остават скрити между страниците на „Житията на светците“, казва архиереят.

Според него светецът е силен молитвен застъпник, когото обаче не познаваме и не призоваваме за духовна помощ. Заради това митр. Даниил е взел решение честването на светеца вместо на 16 януари да стане на 10 и 11 януари (петък и събота), за да могат повече вярващи да вземат участие в празничните богослужения.

Те ще се състоят в митрополитския храм „Св. Николай“ във Видин, където в петък от 20 ч. ще започне бдение в чест на св. Ромил, което ще продължи до около 3 ч. през нощта. В събота сутринта ще бъде отслужена св. Литургия.

Митр. Даниил призовава вярващите от града и епархията да вземат участие в честването на светеца.

Св. Ромил Бдински е живял през 14 в. Роден е във Видин. Майка му е българка, а баща му – грък. Получава добро образование. Напуска родителите си, които искали да го задомят, и приема монашество в манастира „Св. Богородица“ край Търново. Става ученик на св. Григорий Синаит. В неговия манастир в областта Парория е приет добре и обучаван във високите добродетели на истинския духовен живот. Получил е дара на постоянната молитва, на постоянното вдъхновение, на постоянните покайни сълзи, на боговдъхновеното поучение. Османското нашествие по българските земи го кара да се премести на Света гора, а след това и в манастира „Св. Възнесение“ (Раваница), на 10 км североизточно от гр. Чуприя, в днешна Сърбия, където скоро след това умира на 16 януари 1375 г.

 

181 880x655

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69145/view,article/