18 февруари 2020 21:24, Видинска митрополия

На 18.02.2020 г. в гр.Видин на посещение бе посланика на САЩ в България Нейно Превъзходителство г-жа Херо Мустафа.

Повод за посещението е желанието на дипломата да се запознае с извършените ремонтни дейности в някои обекти в града, осъществени с финансовата помощ на посолството на САЩ. Сред тях е джамията във Видин, като се подготвя проект за преустройството на пустееща сграда в града за социален дом.

По покана на Видинския митрополит Даниил госпожа Мустафа посети Видинска света митрополия, където ѝ бе оказан сърдечен прием. На срещата освен митрополитът – домакин присъстваха кметът на града д-р Цветан Ценков, районният мюфтия г-н Неджати Али, протосингелът на Видинска митрополия – архимандрит Антим, духовници от града и служители от посолството на САЩ.

В проведения разговор митрополит Даниил запозна посланик Херо Мустафа с основни моменти от историческата и съвременната роля на Българската православната църква и в частност на Видинска епархия за духовно-културния принос в живота на хората от града и региона. Изтъкна се присъщата за Православната църква религиозна толерантност допринесла съществено за добра атмосфера и мирното съжителство на различните етноси и религиозни общности в страната. Това видимо впечатли високия гост, виждайки конкретен пример на мирно съжителство на различните вероизповедания в непосредствената близост в която са разположени религиозните и административните сгради на митрополията и Районното мюфтийство във Видин.

След оказаното традиционно гостоприемство от Видинска света митрополия, посланик Херо Мустафа продължи културната обиколка по историческите обекти в старопрестолния град.

По-рано през деня митрополит Даниил отслужи водосвет и благослови новопостроената детска градина в село Бело Поле, община Ружинци. Новата придобивка бе открита от Председателя на Народното събрание, г-жа Цвета Караянчева, съвместно с общинския кмет, г-н Александър Александров, народния представител Владимир Тошев и областния управител на област Видин, г-жа Албена Георгиева.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313463