Двери 02 Март 2020

Руският президент Владимир Путин внесе на 2 март в Държавната дума проект за поправки в Конституцията, съобщава „Интерфакс“. Говорителят на долната палата на парламента Вячеслав Володин коментира, че една от поправките в Конституцията е споменаването на Бога (без уточнение на понятието). Текстът на предложената поправка гласи: „Руската федерация, обединена от хилядолетна история, съхранява паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога“.

Друга предвидена поправка е, че бракът е съюз между мъж и жена.

Путин предлага също в основния закон да се запише, че Русия е правоприемница на Съветския съюз, като не се допуска отчуждаване на части от територията на Руската федерация и призиви за това. Дава се право на републиките в състава на РФ да използват като държавни своите национални езици наравно с руския език.
Предложението за споменаването на Бога в руската конституция направи неотдавна Московският патр. Кирил. Той мотивира това по следния начин: „Споменаването на ценността на вярата в Бога в Конституцията би укрепило историческата и духовна приемственост на народите в нашата страна, които не възприемат себе си извън религията… Ценността на вярата в Бога е също израз на почит към милиони хора, наши събратя, които бяха подложени на преследване във времената на богоборчеството само затова, че не искаха да се отрекат от вярата. Тази идея трябва да бъде разбираема даже за хората, които са далеч от религията“.

Второто четене на поправките в Конституцията ще се проведе на 10 март, а на 11 март те ще бъдат гласувани в Съвета на федерацията. На 22 април ще има общоруско гласуване, след което поправките ще влязат в сила.

От комитета за конституционно законодателство коментираха, че това не противоречи на светския характер на държавата, тъй като Бог е споменат в преамбюлите на много европейски държави, включително и Швейцария, чиято конституция започва с думите: „В името на всемогъщия Бог…“. Гръцката конституция започва с думите: „В името на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69296/view,article/