Двери / 25 Февруари 2020

Премиерът на Черна гора Душко Маркович обвини Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия, че не плаща законните данъци и посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да не се намесва в ситуацията, съобщава „РИА Новости“.

Директорът на данъчната служба на Черна гора Миомир Мугоша заяви, че според данъчните служби Черногорската митрополия дължи на държавата над един милион евро, но службата му разполага с документи за дължими 340 хиляди евро. Данъчните настояват Сръбската патриаршия да изплати своите задължения, като в противен случай ще пристъпят към изземване на собственост.

В отговор сръбският президентът заяви, че Белград ще помогне на Сръбската православна църква в Черна гора в ситуацията с данъците, „ако това се наложи“.
Според премиера на Черна гора Маркович „митрополията на Сръбската патриаршия не е добросъвестен данъчен платец. Тя е регистрирала в Черна гора само тридесет сръбски свещеници, за които вече десетки години не плаща никакви данъци и отчисления. Същевременно виждаме, че в епархиите на СПЦ в Черна гора има няколкостотин свещеници, които не са регистрирани и не плащат никакви данъци. Митрополията е участник в различни дейности, които подлежат на данъчно облагане. Тук няма политика, законът е еднакъв за всички в Черна гора и затова няма никой да ни учи как да прилагаме законите си нито вътре в Черна гора, нито извън нея, дори това да е президентът на Сърбия“.

Черногорско-Приморската епархия на Сръбската патриаршия се ръководи от митр. Амфилохий (Радович). Епархията има двадесет и девет манастира, голяма част от които попадат под закона за национализация на църковното имущество, приет от черногорския парламент в края на миналата година. Най-известните от тях са Цетинският и Острожкият манастири.

Сърбите в Черна гора са 28.7% от населението. Към Черногорската митрополия на СПЦ принадлежност са заявили 460 хиляди души (от 631 хиляди население). Почти всички клирици и монаси обаче не са местни граждани, а идват от Сърбия. Това периодично създава проблеми с техните документи за престой в страната, като властите отказват да продължат техните визи и ги заплашват с депортиране.

През последния месец напрежението в отношенията между властите на Черна гора и СПЦ ескалариа заради приемането на спорния закон за национализация на храмовете и манастирите. В различни градове в страната се провеждат протести с участието на хиляди граждани. Митр. Амфилохий настоява за пълната отмяна на закона, а правителството не е склонно да отстъпи въпреки протестите.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69259/view,article/