12 април 2020 13:32, Бачковска света обител

Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянски манастири, отслужи празнична света Литургия в Бачковската обител в съслужение с братята на манастира в деня, в който прославяме влизането на Иисуса от Назарет в светия град Йерусалим. Приветстван като победител от позналите Го – с палмови клонки са посрещали победилите царе или военачалници – приветстван с викове „осанна”, но влизащ за жертва.

Върхом на ослица – добичето на смирението и знак за предстоящата Христова победа именно чрез смирението, приело да изпие до дъно определената чаша, в дните, когато евреите празнували своя триумф над египтяните -Той встъпи в града и избра да понесе мъките на страстната седмица и кръстната смърт, за да даде нашия триумф – триумфът на победата над смъртта и вечния живот.

Никой от посрещналите Го на градските порти не е знаел какво ще се случи след пет дни, ние обаче знаем и затова споделяйки радостта на празника, се готвим и за молитвеното споделяне на Страстите Христови в предстоящите дни на „Последование на жениха”, за да можем в края на същата тази седмица да кажем „Христос воскресе” и поемем подадената ни ръка на слезлия от кръста и възстанал от гроба, чисти като гълъби и от вярата умъдрени.

Затова нека и ние днес, по думите на Негово Преосвещенство в празничната проповед: „Заедно с всички жители на Йерусалим, с най-чистите по душа и сърце децата, да вземе в ръце палмовите клони и да посрещнем Господа, който идва не като земен цар, а като смирен служител, за да даде себе си сам жертва за спасение на човешкия род!”

Текст и снимки: С.П.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319679