Доц. д-р дякон Иван Иванов 26 Март 2020

На 26 март представителите на християнските църкви подписаха общо становище за честването на Възкресение Христово. Богослуженията за православната, римокатолическата и арменската общност ще се проведат без промяна, но поради съображения за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, е решено броят на участниците да бъде ограничен до няколко души. Базиликата „Възкресение Христово“ ще бъде отворена само по време на богослуженията.

По-рано днес, в 12:30 ч., в кметството на Йерусалим се проведе обща молитва на монотеистичните религии в града. Представители на еврейската общност, на християнските църкви – православни, римокатолици и арменци, на мюсюлманската религия и други вероизповедания отправиха молитва за край на пандемията.
В общата молитва взеха участие Йерусалимският патриарх Теофил III, апостолическият администратор на Латинската патриаршия архиеп. Пицабала, арменският патриарх на Йерусалим Нурхан Манугян и др.

Кризата с коронавируса не подмина Йерусалим и Светите места. Там са отменени посещенията на туристи, затворени са историческите и енорийските църкви.

Снимка: www.vaticannews.va.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69406/view,article/