Велина Вебер

Изминалата събота и неделя бяха белязани от голяма духовна радост за Българската православна църковна община в Хамбург. В Неделя на митаря и фарисея, 9 февруари, в българския храм „Св. Кирил и Методий“ в унгарската столица Будапеща беше ръкоположен за дякон Явор Щурм, дългогодишен ревностен член на хамбургската община. Двойният празник – св. Трифон (съпокровител на будапещенската община) и ръкоположението за дякон на Явор Щурм – беше събрал както българи, живеещи в Унгария, така и гости от църковните ни общности в германските градове Хамбург и Бремен.

Богослужението се водеше от Неврокопски митрополит Серафим, който вечерта оглави и бдението в храма. Заедно с него служиха Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, който извърши и ръкоположението, и Будимски еп. Лукиан от Сръбската православна църква в Унгария. Съслужиха им архим. Атанасий (Султанов), предстоятел на БПЦО в Будапеща, български свещеници от Унгария, Германия и България, свещеници и дякони от Руската и от Сръбската православна църква. Тук беше и предстоятелят на хамбургската църква свещ. Кръстин Апостолов.

На новия клирик беше дадено името Яков, а негов покровител ще бъде наскоро прославеният сред сонма на светците игумен на манастира „Преп. Давид“ на о-в Евбея, Гърция, и известен старец архим. Яков (Цаликис).

Явор/Яков Щурм е син на една от основателките на българската енория в Хамбург, Мария Щурм, и самият той е верен на общината от самото ѝ начало. Той е създател и на интернет-страницата на енорията, която допринася за разгласа на дейността на българската църква в Хамбург. Явор Щурм и семейството му допринасят съществено за църковния живот на българската ни общност в ханзенския град. Новият дякон е и един от инициаторите на църковния хор в Хамбург, който от 2014 г. оглася всяка света литургия. Новоръкоположеният дякон ще помага на о. Кръстин Апостолов при духовното пастирстване в Хамбург, а когато се основе БПЦО в Бремен, той ще поеме нейното обгрижване като свещеник. Представители на бъдещото настоятелство в Бремен също присъстваха на ръкополложението му в Будапеща.

След службата проповедта на митр. Антоний беше посветена на Великденския пост, който е духовно пътуване към великия ден на Христовото Възкресение.

Богослужението завърши с водосвет и зарязване на лозата в църковния двор – както повелява старата традиция, следвана от години в будапещенската църковна община.

След водосвета архим. Атанасий покани всички присъстващи на курбан в Българския културен дом.

В същото време в съботната вечер се проведе вторият благотворителен концерт в българския храм в Хамбург с участието на поетесата Христина Въчева и формацията за фолклорни изпълнения „Българи – Хамбург“, посветен на благолепието на новата църковна сграда, придобита от общината преди малко повече от година. Гостите на литературно-музикалната вечер се радваха на вдъхновени стихове, посветени на Родопите, България и любовта, както и на прекрасни фолклорни изпълнения, а в края на програмата проследиха кратка презенатация на новия иконостас, който се изработва в момента.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69231/view,article/