14 декември 2016 09:08Софийска митрополия

Панихида

На 2 декември т. г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се отслужи панихида за всички починали ректори и преподаватели на духовната ни Алма матер.

Повод за заупокойната богослужба бе навършването на 75 години от рождението на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов Христов (1941-2000 г.). В негова памет след чинопоследованието се състоя и международна научна конференция.

Да почетат своя учител-богослов, ерудиран преподавател, духовен и добър колега, прекрасен събеседник, приятел и сродник, в параклиса на Богословския факултет се събраха десетки хора.

Сред присъстващите бяха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополитът на САЩ, Канада и Америка Йосиф, Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, деканът на БФ – проф. д-р Ал.Омарчевски, зам.–деканите, всички преподаватели на Богословския факултет, представители на Великотърновския университет и Историческия факултет на СУ, настоящи водещи учени, както от страната, така и от чужбина.

Специално за форума в София пристигнаха богослови и историци от Гърция, Германия, Швейцария и Чехия. Сред тях бяха историкът проф. Адолф-Мартин Ритер от университета в Хайделберг, проф. Доминик Буркхард от Вюрцбург и политическият социолог проф. Волфганг Шрьодер.

Панихидата бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф в съслужение с храмовото духовенство.

В края на заупокойното последование митрополит Йосиф изказа възпоменателно слово, в което говори за нашите учители в богословието, на които трябва винаги да сме признателни.

…Като богослови знаем, че няма ученик по-горен от своя учител. Като духовници ние, учениците, сме длъжни не само да помним нашите наставници, но и да се молим за тях. Блага дума да кажем, делото им да възвеличим, Бога да прославим чрез техните добри и светли дела. Проф. Стоянов и всички поменати от нас действително подражаваха с думи, дела и с помисли на Господа, поради което като техни ученици по думите на св. ап. Павел сме длъжни и ние да им подражаваме”- каза в словото си митрополит Йосиф и сподели колко многобройни спомени има от проф. Стоянов.

„….Като студенти той ни канеше за непринудени срещи, но срещите ни се превръщаха в лекции. Окуражаваше нас младите да не се боим, защото Господ е с нас и с Негова помощ ще преуспеем. Той настояваше като студенти добре да се подготвим за бъдещото ни служение в Българската църква.

Старай се да приемеш в живота си и нещата, които не можеш да промениш“ – съветваше той. „Имай куража да промениш нещата, които можеш, и гледай да се добереш до мъдростта, за да разбереш разликата….Един път го провокирах и го питах: преуспяло ли е православното християнство? А той ми отвори, че Христос забранява задаването на този въпрос. И този Господен отговор се разбира от Божията забрана да се обръщаме назад, да гледаме човека и да съпоставяме себе си с достиженията или неуспехите на другите. Бог казва да съпоставяме само нашето несъвършенство със съвършенството на Небесния ни Отец. Когато ние вървим така след Бога и безрезервно изпълняваме тази негова поръка, тогава можем да кажем дали е преуспяло православното християнство. Ако ти така действаш, значи е преуспяло православното християнство.“

Архиереят изказа съболезнования на семейството на покойния богослов от името на Светия Синод и призова всички да се молим за упокоение на душата му, „тъй като това е единственото, от което той има нужда сега“.

След богослужението в аулата на факултета се проведе международна конференция в памет на професора. Тя бе организирана от неговия син д-р Климент Христов, съвместно с БФ. С изследователски доклади в нея се включиха изтъкнати професори от България и чужбина. Научният път на професора бе представен в изложба, съпътстваща конференцията.

+++

Проф. Христо Стоянов Христов е роден на 6 юни 1941 г. в гр. Пазарджик. През 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, а през 1965 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София. През годините 1967-1969 специализира в Босе, Швейцария, и в Бохум, ФРГ. От 1966 г. е аспирант (докторант) по История на Църквата, а докторатът му е върху протестантските мисии в България, защитен през 1971 г. От същата година е асистент по църковна история, от 1979 г. – доцент и от 1985 г. – професор. Преподава Обща история на Църквата, История на БПЦ и История на съвременните православни църкви. Защитава хабилитационен труд на тема „Из историята на иконоборството (717-741 г.)“ (изд. в ГДА, Т. 30 (56), 1980-1981, София, 1990). Проф. Христо Стоянов Христов е активен участник в богословските диалози на БПЦ с инославните през 80-те и 90-те години на ХХ в. Той е и сред основателите на Православния богословски факултет във Велико Търново, за което през 2002 г. е посмъртно удостоен с грамота от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Проф. Христо Стоянов Христов е обучил над 3000 студенти, подготвил е много специализанти и петима асистенти, които застъпиха веднага след кончината му в ръководените от него катедри в София и Велико Търново.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1218-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%B4%D0%B0

 

Докладът „Богословското свидетелство на църковния историк проф. Христо Стоянов“, изготвен от доц. д-р Павел Павлов, зам.- декан на Богословския факултет на СУ може да прочетете на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/biblioteka/chitalnya/chitalnya/1235-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Текст и снимки: Весела Игнатова