Двери / 07 Февруари 2020

Архиерейският събор на Московска патриаршия ще обсъди предложението на Междусъборното присъствие да се преустанови освещаването на оръжия за масово унищожение и особено на ядрено оръжие. Междусъборното присъствие е съвещателен орган към РПЦ, създаден, за да обсъжда и подготвя различни документи, които се предлагат за одобрение от Архиерейския събор на РПЦ. Състои се от близо 200 души архиереи, клирици, монаси и миряни.

На първото заседание за новата година Междусъборното присъствие прие документ, предлагащ промяна на съществуващата в момента практика да се освещават ядрени и други оръжия за масово унищожение. Според авторите на предложението, в Руската църква традицията да се освещава оръжие започва от 12 в., но тогава тя е била свързана с освещаване на княжеското оръжие като символ на статута на владетеля, както и като израз на готовността „да се изпълнява военна служба и да се участва в отбраната на своите земи“. В последните осем века обаче оръжията се променят съществено и вече има междуконтинентални балистични ракети, атомни подводници, бойни лазeри и др.
Комисията призовава да се изключи от пастирската практика освещаването на всички видове оръжие, които „могат да доведат до смъртта на неопределен брой хора“. Предлагат да се освещават само военните транспортни средства, тъй като от тях зависи запазването на живота на войниците, както и личното оръжие на войниците, „което е за тяхна защита“.

Препоръчва се дейността на свещениците в средите на армията да се изразява в отслужването на молебени за здравето и спасението на войниците, при участие в миротворчески мисии и завръщане от военна мисия, при завършване на военно училище и др. под.

Предстои документът да бъде изпратен до епархиите, където ще бъде обсъден и след това внесен за одобрение от Архиерейския събор на РПЦ.

Предложението на Междусъборното присъствие идва в момент на все по-засилващи се критики срещу „военизирането“ на Руската църква, разбирано като подчиняване на църковната мисия на целите на държавата и проникване на военната риторика в църковното слово. Снимки с благославяне на ядрени ракети се разпространяват във всички медии, предизвиквайки негативни реакции в обществото. Медиен символ на тази тенденция стана новостроящият се „храм на войната“ на руската армия, издържан във военна стилистика с батални сцени от новата история на страната, който трябва да бъде осветен на 9 май т. г. по случай 75-годишнината от Великата отечествена война. Неотдавна самият Московски патр. Кирил заяви при среща с военния министър на страната, че „Църквата работи чудесно с армията, защото нашите две организации много си приличат по дух“.

Предполага се, че новият документ ще срещне активна съпротива в някои църковни кръгове и в крайна сметка може и да не бъде одобрен. Известният със скандалните си изказвания прот. Димитрий Смирнов, който въпреки преклонната си възраст продължава активно да се изказва в медиите в качеството си на председател на Патриаршеската комисия по въпросите на семейството, вече коментира предложението така: „Нас ни спасяват само ракетите, корабите, подводниците, носещи ядрено оръжие. Никак не е лошо те да се благославят от църквата“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69208/view,article/