13 април 2020 21:22, Софийска митрополия

На 13 април, в навечерието на Велики вторник за втори поред път, вълнуващото великопостно богослужение, наречено Последование на Жениха бе изпълнено в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмово духовенство.

Молитвено участие взе архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

В този ден се чете притчата за десетте девици (Мат.25:1-13). В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на чувствата, които разумно управляват външните чувства и властват над тях. Тези вътрешни органи на чувствата събират светлина в продължение на целия живот на човека и тази светлина остава в душата, и свети и тогава, когато смъртта дойде и отнеме земното битие. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта / идва от гр. ез. „милост“/.

Вълнуващите покайни песнопения в тези дни се редуват с голям брой четива, като кулминацията на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой – пеят певците, – и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!“ – се казва при тъжното и тържествено изнасяне на икона със Страдащия Христос.

С кратко пастирско наставление към присъстващите се обърна в края на богослужбата еп. Поликарп, който настави вярващите да бъдат духовно бодри и бдителни, защото „дните са лукави“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmMyEbKs

Текст и снимки : Весела Игнатова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319953