Двери 22 Май 2020

В Русия обсъждат примерни срокове за отмяна на забраната за посещение на богомолци в храмовете, съобщава агенция „Интерфакс“. Представител на парламентарната комисия по въпросите на гражданското общество, обществените и религиозните организации Сергей Гаврилов посочва, че се планира църквите да бъдат отворени за празника Възнесение Господне, който ще е на 28 май.

Вдигането на ограниченията ще става според епидемиологичната обстановка в отделните региони на Русия, уточнява Гаврилов. „В Москва за това трябва да реши кметството и главният санитарен лекар, те трябва да се договорят с патриаршията“, казва той и допълва, че преговорите вече се водят.
Според него сега е важно да се определят правилата, по които ще стане отслабването на мерките: как ще се провежда дезинфекция, къде ще се носят маски, какво ще е разстоянието между богомолците.

В същото време работна група, организирана от Московския патриарх, обсъжда кога ще бъдат отворени храмовете за енориашите и как ще се организира работата им.

„Предполага се, че връщането към пълноценен богослужебен живот ще стане на три етапа, които съвпадат с етапите, определени от държавните санитарни власти“, казват от Московска патриаршия, цитирани от „Интерфакс“.

Православните храмове в Москва и Подмосковието бяха затворени в началото на Страстната седмица и в тях се извършваха богослужения само в присъствието на духовенството. Въпреки това голям брой свещеници и монаси в РПЦ се заразиха с коронавирус, бяха хоспитализирани, има и починали.

Близо петдесет монахини от Дивеевския манастир в Нижегородска област, които се разболяха в края на април от коронавирус, все още се намират в стационар и св. обител продължава да е под карантина. Игуменката на манастира Сергия (Конкова) беше откарана в московска болница с вертолет и се лекува там петнадесет дни. Във видеообръщение тя съобщи, че в стационара на манастира се намират тридесет и седем души – няколко в Саров, други в Новгород, в Арзамас, а пет човека са в Москва. „Виждаме, че настъпва спад в болестта, постепенно всички се връщат в редиците и това е много радостно“, казва игуменката.

В Украйна от днес, 22 май, се разрешава провеждането на богослужения в присъствието на богомолци. Това става възможно с обнародването на разпоредба от правителството на страната. Богомолците трябва да се съобразяват с наложените ограничения за броя на присъстващите в храмовете. Отслабването на мерките става според епидемичната ситуация в дадения регион. Иначе карантината в Украйна ще продължи до 22 юни.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69616/view,article/