Двери 06 Март 2020

В края на май чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест“ ще напусне Света гора и ще бъде изнесена за поклонение на вярващите в гръцкия тракийски град Комотини (Гюмюрджина). Такова изнасяне на светинята, която се пази в храма „Протатон“ (т. е. храмът, където се черкува първият, водещият от представителите на светогорските манастири, наричан на гръцки „протос“ или на български „прот“, „протът“) в атонската „столица“ Карея, се случва изключително рядко. Досега то е правено пет пъти, като последно иконата беше изнесена през 2012 г. в Солун по случай годишнината от освобождението на града от османско господство. Иконата ще гостува в града по случай тържествата за 100-годишнината от освобождението на Гюмюрджина от българска власт през 1920 г. и окончателното включване на града в гръцката държава.

В съобщението на митрополията на Марония и Гюмюрджина, изпратено и на български език за християните в България, се казва:

„Съобщаваме, че от 19 до 27 май в катедралния храм „Благовещение Богородично“ в гр. Комотини ще имаме специалното благословение и особената чест да приемем чудотворната икона на св. Богородица „Достойно ест“ от Протатския храм. За областта ни това е едно съвсем специално историческо събитие и каним всички благочестиви православни християни да дойдат да се поклонят и да получат благословението и благодатта на св. Богородица“.

Поклонническият център към Софийска митрополия ще организира поклонение до Комотини за желаещите да се поклонят на светогорската светиня (тук).
През 2012 г. по решение на свещения Кинотис на Света гора беше изготвено копие на иконата „Достойно ест“, което беше дарено на Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“, където се пази оттогава. Православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест“, посветен на чудотворната икона и създаването на песнопението „Достойно есть“, на 11 юни.

„Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна, и майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, истинска Богородица, величаем!“

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69307/view,article/