Двери

Т ази сутрин започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи и оттам да отправят молитвите. Не се допускат масови събирания в джамиите, общо четене на Корана и общи вечери „ифтар“.

От мюсюлманското изповедание съобщиха, че с въвеждането на извънредното положение в България са ограничени петъчните молитви, а по време на свещения месец Рамазан ще бъдат спрени вечерните молитви в джамиите. В Сутрешния блок на БНТ главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик обясни, че джамиите няма да бъдат затваряни, но вътре вярващите ще влизат поединично. След всеки ще се прави дезинфекция. Няма да се допуска струпване на богомолци. На youtube-канала на Главно мюфтийство има подготвена богата онлайн програма: ще се предават молитви, четене на Корана и други предавания, с които да се подкрепят духовните потребности на мюсюлманите, каза г-н Фаик. Той призова вярващите да останат вкъщи и да се молят със семействата си.
В приветствието си към мюсюлманите главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи заявяви: „Геройство ли ще бъде, ако не се подчиним на призивите да не отиваме в джамиите?! В почти целия свят джамиите са затворени… Ако аз отида в джамията, въпреки че целият свят не ходи, какво ще означава тази постъпка от моя страна? Какво искам да заявя на света – станал съм герой, станал съм по-религиозен или какво?!… В тази ситуация е много важно да бъдем с Аллах, след това – да бъдем със себе си, да бъдем със семействата си, но заедно с това да бъдем съпричастни с бедните – бедните материално и бедните духовно“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69548/view,article/