Двери 28 Февруари 2020

Днес Гръцката православна църква разпространи обръщение относно разпространението на коронавируса и профилактиката на болестта. В изявлението се казва:

„Св. Синод на Гръцката църква известява, че днес сутринта премиерът на Гърция г-н Киряк Мицотакис разговаря по телефона с Блаженейшия архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним, търсейки съдействието на Църквата за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус (2019-nCov), като се обърне с разяснения към вярващия народ.

Негово Блаженство отбеляза в отговор, че Гръцката църква както винаги ще подкрепи гръцката държава и ще помага с всички сили и средства за решаването на всеки проблем на гръцкия народ.

В тази връзка Св. Синод със свое обръщение, което вече е изпратено до митрополиите на Гръцката църква, отбелязва приноса на Църквата в усилията за профилактиката на болестта, която причинява новият коронавирус, искайки следното:
1) Всички да усилим своите молитви към Победителя на тлението и смъртта, нашия Господ Иисус Христос, така че да запази здраво и невредимо Своето наследство.

2) Специалистите както в нашата родина, така и в Световната здравна организация уверяват, че няма причина за паника и че мнозинството от разболелите се просто проявяват симптоми, приличащи на грипа. Поради това следваме само официалната информация и това, което ни препоръчат учените.

3) По отношение на профилактиката на вируса трябва: а) да мием редовно ръцете си; б) да използваме дезинфектанти на спиртна основа; в) ако кашляме или имаме температура, да се свържем по телефона с нашия лекар, а не веднага да отиваме в кабинета му или в болницата; г) да стоим на разстояние от този, който проявява симптоми; д) да почистваме повърхностите и да проветряваме добре къщите си, работните помещения и храмовете; е) които проявят симптоми на болест, нека избягват временно местата за събиране на много хора, както и прегръдките и целувките, за да запазят здравето на братята си в Христос.

4) Особено внимание е нужно към нашите ближни, които спадат към уязвимите здравословно групи и страдат от дихателни проблеми, захарен диабет или сърдечни болести, които трябва да проявяват по-голямо внимание да не се разболеят. Добре е да избягват излизането от домовете си, ако не е абсолютно наложително, да са още по-внимателни към хигиената и чистотата и, ако има грижещи се за болни, да носят маска.

Накрая Св. Синод отбелязва, че всички ние не бива да забравяме, че всяка трудност, дори и болест, може да стане причина за сближаване между хората и да дадем израз на добрата страна на човешките взаимоотношения, която да се прояви като смелост, спокойствие и подкрепа.

Всички православни християни сме призовани да оставим себе си на волята на Бога, знаейки, че богоугодното и достойно посрещане на болестите представлява участие на човека в свидетелството на съвестта и благоприятна жертва пред Бога, а истинската помощ и сътрудничество за неразпространението на болестта ни води до осъществяването на любовта към ближните“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69279/view,article/